Sie 21 2012

Placki z gotowanych ziemniaków

Published by at 11:21 am under Kuchnia niemiecka - przepisy

Składniki:
500 g mączystych ziemniaków
125 g posiekanej gotowanej kapusty włoskiej
oliwa albo olej roślinny do smażenia
4 plastry boczku, pokrojone na kawałki
1 szalotka, posiekana
½ ząbka czosnku
4 łyżki posiekanego koperku, natki pietruszki i kolendry
1 żółtko
sól morska, świeżo mielony pieprz
mąka do obtaczania

 

Normalnie zwiększam ilość czosnku z połowy ząbka, do trzech ząbków. Dzisiaj z niego zrezygnowałam, żeby dziadziowi śluzówki nie wypalić za bardzo. Zrezygnowałam jeszcze z pieprzu, ale dodałam odrobinę kardamonu.

Chętnym do mojego eksperymentu polecam wersję „oryginalną” (moją), gdzie jest jeszcze więcej kardamonu, trochę kurkumy i ketchup pikantny.

3 komentarze

3 komentarze to “Placki z gotowanych ziemniaków”

  1. Pianinoon 17 Gru 2013 at 5:54 am

    Pianino

    To jest prawdziwa przyjaźń – osłaniać innych nawet kosztem siebie. Prymas Stefan Wyszyński…

  2. Ziemniakion 28 Sty 2015 at 8:45 pm

    Ziemniaki

    Różnica między niemożliwym a możliwym leży w ludzkiej wiarze i determinacji. Tommy Lasorda & ZeroCool… M$ Thx

  3. Norwegiaon 06 Paź 2015 at 10:07 am

    Norwegia

    Bardzo ciekawy blog, rzeczowy i wyważony. Od dzisiaj zaglądam regularnie. Pozdrowienia 🙂

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

*